Цената на задължителната за шофьорите застраховка „Гражданска отговорност” тръгна надолу, вместо да се повишава, каквито бяха прогнозите в началото на годината. Поевтиняване се забелязва през последните две седмици и е средно около 10% спрямо края на предходната година.

Брокерите очакваха повишение на задължителната застраховка след Нова година, на фона на спада на цените през 2022 г. и нарастващата инфлация в страната. През ноември Комисията за финансов надзор предложи покачване на вноските, които застрахователите начисляват в полиците на своите клиенти и превеждат в два фонда, управлявани от КФН - Фонда за незастраховани МПС" и "Обезпечителен фонд", което трябваше да доведе до оскъпяване с общо 16 лв.

Застраховката „Гражданска отговорност” скача от следващата годинаКомисията за финансов надзор одобри по-високи вноски на застрахователите

Силната конкуренция на пазара и навлизането на нови дружества се оказва ключово за цената на полицата към момента. Свалянето на цената от една компания, моментално води спад и при другите. Прогнозите на брокерите обаче са, че все пак поскъпване ще има през следващите месеци. Като основни причини се изтъкват инфлацията и силното поскъпване на  резервните части за автомобилите, както и ремонтите, което от своя страна води до повишаване на обезщетенията.

Справка в онлайн калкулаторите в момента показва, че сумата, която трябва да приготвим за застраховка гражданска отговорност е между 180-400 лева в зависимост от стажа на шофьора, видът на колата, населеното място и избраната компания. Отделните фирми вземат предвид също и мощността на колата, дали автомобилът е личен или служебен и дори дали е с ляв или десен волан.

Например бърза проверка за автомобил с пловдивска регистрация на шофьор с над 10 години стаж, каращ 15-годишен дизелов автомобил с двигател под 2 литра и до 150 конски сили излиза между 160 и 250 лева ако се плати наведнъж. За автомобил с двигател над 2 литра и до 170 к.с цените варират между 190 и 310 лв. При разсрочване на 4 равни месечни вноски сумата се оскъпява с между 2 и 20 лева, в зависимост от застрахователната компания, която сме избрали. Масово обаче шофьорите предпочитат да си плащат на вноски, споделиха брокери пред TrafficNews.

Едно от основните неща, които определят цената на застраховката е възрастта на шофьора и историята на нарушенията за последните пет години.

Тъй като младите водачи, по-често причиняват инциденти и карат по-мощни коли, това са и два от основните фактори за определяне на цената на застраховката, разказват още брокерите.