Има много жени, които се чувстват унижени в отношенията си с мъжа до себе си. Няма никакво значение дали просто се срещате или вече сте създали семейство и имате деца. Статусът не играе никаква роля. Важно е, че се чувствате зле и най-вероятно не разбирате какво се случва.

А е толкова болезнено, когато не те ценят и уважават, не те зачитат като човек и не искат да те видят като такъв. Следват сълзи от обиди, унижения и много други неприятни преживявания. Това е труден път …

Не се притеснявайте, всичко се случва навреме и си има причина

Ако сте започнали да забелязвате, че вашият любим мъж ви унижава и обижда, постоянно изразява недоволство от вас, напада ви вербално без причина, нарича ви с обидни епитети, тогава първото нещо е да помислите защо се случва това и кога е започнало подобно поведение

Помните всичко, което ви е наранило, всяка обидна дума, изгорила душата ви. Иска ви се да плачете, да избягате далеч и повече да не говорите с партньора си. Но такова поведение няма да промени ситуацията. Само конструктивният диалог с комуникацията на вашите чувства може да помогне за коригиране на отношението му към вас, твърдят психолозите.

Разкарайте розовите очила

Може би вашият партньор винаги е бил такъв? Но в началото на връзката, влюбени в него, не сте забелязали нищо. Не сте били много внимателни към него и поведението му. И дори да сте забелязали нещо нередно, винаги сте намирали оправдания. Или пък вашият мъж просто не умее конструктивно да изразява претенциите си и ви е трудно да разберете посланието му зад реките от обиди и упреци? Всеки случай е индивидуален, както и всеки човек.

Погледнете болката си в лицето

Вероятно ви се струва, че като човек губите себе си или отдавна сте се загубили. Изпитвате страх от самотата, безпокойство за бъдещето и съмнение в себе си. И най-неприятното – болката, която не изчезва ни денем, ни нощем…

Толкова е силна, че не можете да се справите сами с нея и се опитвате да я потиснете с приятели, алкохол, нови покупки. Такива действия помагат да се отвлече вниманието от страданието за кратко, но не решават проблема. Затова е важно да погледнем откъде идва тя, къде е източникът й.

Важно е да не се заблуждавате, че можете да промените партньора си

Макар и да мечтаете от цялото си сърце за това в дълбокото си отчаяние. И, разбира се, на първо място, вие искате да разберете поведението на партньора, какво не е наред с него. Защо прави това? Струва ви се, че като разберете причините за поведението му, можете да го промените. Това е просто илюзия…

Но можете да разберете причините за поведението му. И как точно ще ви помогне това? Невъзможно е да промените другия, особено когато става дума за вече формирана личност. За да се промени вашият мъж, са нужни неговото искрено желание, стремеж и воля. Всичко в една връзка може да бъде поправено, но … при условие че двамата го искате.

Изследвайте собственото си „аз“

Живейте в реалността и приемете, че никога не бива да губите себе си. Че не харесвате не себе си, а просто представата си за себе си в тези отношения, с този мъж.

Обикновено има вътрешен конфликт между представата за „Аз съм истински“ и „Аз съм идеален“. Нека онагледим с един пример. Да приемем, че вашият мъж ви крещи, че къщата не е достатъчно чиста и подредена, а вие сте лоша домакиня. Чувате го да се оплаква и започвате да мислите, че той трябва да е прав, защото не успявате да поддържате къщата в идеален ред. И тези мисли унищожават самочувствието ви. Започвате да вярвате, че сте лоша домакиня. Има много подобни примери. Най-важното, което трябва да осъзнаете, е, че вие ​​сами не се цените и не се разбирате. Просто поработете върху себе си и тогава ще погледнете на отношенията по нов начин. Здраво ще сте стъпили на двата си крака. Задачата ви е да се научите как да се наслаждавате на първо място на себе си. Защото, нима можеш да бъдеш щастлив във връзка с друг, ако не самият ти не се чувстваш щастлив?

Определете границите на допустимостта

Задайте си въпроса: „Как попаднах във връзка, в която се чувствам зле и позволявам да ме унищожават?“. В крайна сметка по някаква причина сте избрали и сте се влюбили именно в този мъж, избирайки го от всички останали мъже. Причините може да се коренят дълбоко в подсъзнанието и дори да не ги осъзнавате. Също така е важно да разберете, че има граници във връзката. Тоест, област в отношенията, в която е възможно да се направи нещо област, където промените са невъзможни. Просто трябва да се опитате да приемете очевидното. И решете сами на какво сте готови в името на отношенията и на какво – не. Да, изборът отнема време, но е много важно да направите правилният.

Грешни вярвания или защитни механизми

Ако мъжът до вас ви обижда, повишава тон, тогава вие сами му позволявате да го прави. И ако вдига ръка срещу вас, значи сте му позволили да се отнася по този начин. И какво се крие зад това разрешение? Може би определени грешни вярвания или защитни механизми? Върнете се мислено към детството. Какви са били отношенията ви с майка ви и баща ви? Таите ли обиди от тях? Ако да, то явно те се пренасят в отношенията ви с партньора. Обидата е ужасно разрушителна емоция. В нея има се съдържа огромно количество съзнателна или несъзнателна тъга и гняв, които трябва да се изживеят и да се освободят.

Кажете „не“ на токсичните връзки

Когато мъжът до вас ви унижава, крещи, вдига ръка към вас, помислете дали наистина имате нужда от него и тази връзка? Искате ли постоянно да страдате и да плачете? И ако отговорът е „не“, намерете сили и смелост да кажете сбогом.

Опитайте се да се освободите от всички „грешни“ сценарии, които ви въвличат в проблеми. Научете се да правите избори, които не ви харесват, но са за ваше добро. Капанът е вълчи, да, но всеки човек има достатъчно вътрешна сила, за да се откопчи от него. Стига да го желае…

 

Източник: happy-woman.bg