Докато Европа въвежда регулации и се опитва да ограничи и спре производството на дизелови автомобили, българинът продължава да си кара евтини, неподдържани и замърсяващи околната среда автомобили.

По този повод TrafficNews се свърза с автомобилният експерт и водещ на влог-канала bri4ka.com Филип Лазаров.

Той обясни, че в момента в България се търсят най-много коли между 5-15 хиляди лева, но предупреди: "Ако имате 10 000 лева, си купувате кола за 7-8 хиляди! С остатъка я привеждате във вид". 

Според него всички луксозни автомобили, които са остарели се намират в България. Освен това българинът си предпочита дизелчето.

"Дизелът ще го спрат от производство. Това не означава, че дизеловите автомобили ще се изпарят. Проблемът не е в горивото, а идва категорично от годишния технически преглед, защото в България той се минава лесно, докато колите са неизправни. Тук е основния проблем", подчерта той. 

"Както може бензинов "Опел" на 500 000 км. да отделя изгорели газове, които не могат да се дишат, така и изправен дизелов двигател може да не замърсява околната среда", допълни автомобилният експерт. Според него идеята не е да изчезнат изцяло бензиновите и дизеловите агрегати, а да намалеят и повечето коли да са електрически или хибридни.

За какво трябва да внимаваме, когато си купуваме кола и какво още трябва да знаем за дизеловите автомобили вижте във видеото на TrafficTV: