Стресът ни съпътства всеки ден. Заради него и умората, много хора губят желание за секс. А това влияе зле на връзката и води до много раздели.

Ако чувствате изтощение и се прибирате с желание за сън, а не за ласки с партньора, то се нуждаете от промяна в ежедневните навици. Липсата на движение е една от причините за понижаване на либидото и лошо представяне в леглото.

Йогата е нещо, което може да практикувате в свободното си време. Освен че ще постигнете баланс между духа и тялото, асаните ще ви помогнат да възвърнете желанието си за секс. Те подобряват кръвообращението в тялото, подобряват гъвкавостта и намаляват излишното напрежение, пише Tialoto.bg.

Има няколко пози, които са предназначени за повишаване на либидото и самочувствието. Те са полезни и за хора, които заради някои здравословни проблеми не правят достатъчно секс, както и мъже, които страдат от преждевременна еякулация. От друга страна стимулират метаболизма при дамите и регулират хормоналния дисбаланс.

Ето четири пози от йогата, които засилват желанието за секс:

Врикшасана – поза Дърво

 

Тя е трудна за изпълнение, защото е за баланс. Изисква здравина на ръцете и краката. С дясната си ръка огънете десния крак. Поставете дясното стъпало над лявото коляно, на вътрешната страна на бедрото или на левия глезен. Ръцете трябва да бъдат поставени пред сърцето или над главата, в поза на молитва. След като изпълните позата, съсредоточете погледа си в една точка, после повторете същото с лявата страна.

Сетубандхасана – поза Раменен мост

 

Изключително полезна е при хора, които са подложени на силен стрес. Препоръчва се и при жени, които имат болезнен цикъл или тежка менопауза. Причината е, че повишава либидото и облекчава тялото от стреса.

За да изпълните Раменния мост, легнете и свийте коленете. Поставете краката на пода, но не само пръстите. Положението на стъпалата и бедрата трябва да е успоредно на пода, а коленете да са над петите, не настрани.

Повдигайки седалището и бедрата леко, вдишвате бавно. Оставате за около 30 секунди в това положение, след което отново сваляте надолу и издишвате бавно. След това може да преминете към Шавасана – трупна релаксираща поза.

Бадхаконасана – Поза Пеперуда

 

Идеална за разтягане на вътрешната част на бедрата и раздвижване на тазобедрените мускули. Чрез нея се стимулират половите органи и се подобрява кръвообращението в областта на таза.

Позата се изпълнява след като седнете добре на постелката и опрете стъпалата си едно в друго. Коленете се отпускат максимално на пода. Гърбът трябва да е максимално изправен. Хванете палците на краката с ръце и раздвижете коленете нагоре-надолу. Увеличете скоростта и повторете отново след 1-2 минути. По време на движението вдишвайте и издишвайте дълбоко. Наведете се леко напред, държейки краката с ръцете. Останете за малко така, после преминете в трупна поза, в която да релаксирате.

Буджангасана – поза Висока Кобра

 

Друга ефикасна поза за увеличаване на сексуалните функции. Тя намалява стреса, умората и засилва кръвообращението. По-специфичното при нея е, че отваря гръдния кош и въздейства положително на сърдечния център – Анахата чакра. Това спомага за по-доброто представяне по време на интимен контакт.

За да изпълните позата Висока Кобра, трябва да се отпуснете по корем върху постелката. Поставете челото си на нея, а ръцете свийте в лактите. Опрете дланите си на земята и съберете краката.

Първо повдигате главата, после гърба. Трябва да издигате тялото плавно, за да може да изпънете добре всеки прешлен. Накрая се задръжте на ръцете и поемете дълбоко дъх. Свийте лактите и се отпуснете бавно на пода с издишване.

Снимки: IStockphoto