Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел отправи в понеделник слабо завоалиран призив към Съединените щати да намалят доставките на оръжия за Израел поради високите цивилни жертви във войната им в Газа, предава "Ройтерс".

Борел припомни, че президентът на САЩ Джо Байдън каза миналата седмица, че отговорът на Израел на атаката на Хамас от 7 октомври е бил "пресилен" и американски и други западни официални лица многократно са казвали, че твърде много цивилни са били убити в Газа.

"Е, ако смятате, че твърде много хора биват убити, може би трябва да предоставите по-малко оръжия, за да предотвратите убиването на толкова много хора", каза Борел пред репортери след среща на министрите на ЕС за помощ за развитие в Брюксел.

"Ако международната общност смята, че това е клане, че твърде много хора биват убити, може би трябва да помислим за осигуряването на оръжия", добави той.

Борел също отбеляза, че нидерландски съд в понеделник е наредил на правителството на Нидерландия да блокира целия износ на части за изтребители F-35 за Израел поради опасения, че те са били използвани в нарушения на международното право във войната в Газа.

Борел каза, че е противоречиво страните многократно да декларират, че Израел убива твърде много цивилни в Газа, но не правят нищо конкретно, за да предотвратят убийството.

Израел настоя, че предприема обширни мерки за защита на цивилните, но е принуден да провежда военни операции в цивилни райони, тъй като Хамас, палестинската въоръжена група, отговорна за атаката на 7 октомври, действа там.

Съединените щати са най-важният чуждестранен доставчик на оръжия за Израел. Той дава на Израел 3,8 милиарда долара военна помощ годишно, варираща от изтребители до мощни бомби. Досега Вашингтон не се е вслушал в никакви молби да намали подобна помощ.

В своите забележки в Брюксел Борел също остро критикува израелския премиер Бенямин Нетаняху, като каза, че не се вслушва в призивите да направи повече за защита на цивилните.

"Всички отиват в Тел Авив и се молят "моля, не правете това, защитете цивилните, не убивайте толкова много". Колко е твърде много? Какъв е стандартът?" - каза Борел, изглеждайки ядосан и емоционален. "Нетаняху не слуша никого."

Борел каза, че Нетаняху е призовавал за евакуация на палестински цивилни от района на Рафах в Газа - последната част от анклава, където хората са намерили убежище, но се усъмни как може да стане това.

"Ще се евакуират? Къде? На Луната? Къде ще евакуират тези хора?" той каза.