Най-малко 8 души загинаха, а над 1 милион бяха евакуирани, след като земетресение с магнитуд 8,3 удари Чили, съобщи в. “Гардиан”. Чудовищният трус предизвика огромни вълни цунами с височина 4,7 метра, които заляха няколко крайбрежни града и причиниха наводнения в района. 3 от жертвите са получили сърдечен удар, а двама са смазани от падащи камъни. 20 души са с леки наранявания. Няколко вторични труса с магнитуд над 6,0 разтърсиха Чили и предизвикаха вълна от паника

“Започна леко и постоянно се усилваше. Беше ни много страх, защото бяхме на 12-ия етаж и не спираше”, разказа жител на столицата Сантяго. 

Властите издадоха предупреждение за опасност от цунами по цялото тихоокеанско крайбрежие - Перу, Хавай, части от Калифорния, Нова Зеландия и Великденските острови, разположени на 3750 км от Чили. 

Над 135 000 семейства останаха без ток в чилийската брегова зона. Бедствено положение е обявено в провинция Чоапа, където бе епицентърът. Кадри показаха разрушени сгради и наводнени улици. Нанесените щети са за милиони долари.

“За пореден път се налага да се справим с тежък удар на природата”, каза президентката Мишел Бачелет. Тя ще посети тежко засегнатите области.

През 2010 г. трус в Чили с магнитуд 8,8 и последвало цунами отнеха живота на над 500 души и разрушиха 220 000 жилищни сгради.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg