Сръбският президент Александър Вучич в изказване по частната проправителствена телевизия "Пинк" е заявил, че някои държави в региона заради успеха на туристическия си сезон манипулират цифрите на новозаразените с коронавирус, съобщава изданието "Индекс".

"Ясно е, че голяма част от хората, връщащи се от почивка от Черна гора и Хърватия, идват заразени", е казал сръбският президент, като не е посочил източниците на информацията. В отговор на твърдението, днес отговор е дал вицепремиерът в хърватското правителство и ръководител на Националния щаб за гражданска защита Давор Божинович: "Ние сме сигурно една от държавите, които от първия ден по най-прозрачния възможен начин комуникира за тази криза с обществеността.

Щабът в началото провеждаще пресконференции всеки ден. . . Последната проведохме преди десетина дни. . . Такива оценки на око изобщо не искам да коментирам", е заявил Божинович. Хърватският вицепремиер също е заявил, че се очаква ръст на заразените и че вероятно хърватският щаб за гражданска защита ще продължи предпазните мерки и след 15 август, докогато е срокът им засега. На въпрос за въвеждането на ковид-удостоверения при влизане в институции, магазини и центрове, Божинович е отговорил, че не желае да предрича такова нещо: "Всички заедно ден след ден подканяме нашите граждани да се държат отговорно, за да имаме колкото може по-успешен сезон. . .

В този момент още веднъж призоваваме всички да се придържат към основните епидемиологични мерки. . . Най-добрият начин да се защитим от ръст на заразените и да запазим една благоприятна епидемиологична ситуация е всеки от нас да се придържа към препоръките", е съобщил Божинович