Вече сме използвали ресурсите на Земята за цяла година, а е само още юли месец. Това означава, че за сегашното ни ниво на консумация ни трябват 1.75 планети като нашата, за да поемат потребностите на всички хора.

През 2016 г. същото нещо се случи на 8 август, но тази година постигнахме това тревожно събитие повече от седмица по-рано.

Тази година, 29 юли се отбелязва като Деня на превишението на Земята - датата, на която сме използвали количеството ресурси, които нашата планета може да обнови за една година.

Изчисленията включват ресурси като вода, земя, риба и гори, които използваме, както и колко CO2 се изпомпва в атмосферата - основна мярка за нашия екологичен отпечатък.

Преди 1970-те години използването на ресурсите бе в границите на това, което нашата планета може да произведе - през 1961 г. сме използвали само три четвърти от годишните си ресурси. Но оттогава нещата са извън контрол.

"Имаме само една Земя - това е крайно определящият контекст за човешкото съществуване. Не можем да използваме 1.75 "Земи" без разрушителни последици", казва Матис Вакернагел, основател на Global Footprint Network.

Напоследък тези последици стават плашещо ясни като сега шестото масово изчезване вече е в ход и последиците от изменението на климата нарастват, съобщава Sciencealert. Само за последната седмица докладвахме за ужасяващи топлинни вълни, масивно унищожаване на местообитания и загуба на цял ледник.

Разбира се, не всички страни са равни, когато става въпрос за използване на ресурсите. Можете да проверите това по нации:

А ето и малко по-подробно:

Ако съумеем да започнем да изместваме Деня на превишението на Земята с по пет дни в годината, бихме могли да живеем обратно в границите на ресурсите на нашата планета до 2050 г.