Япония няма да направи мащабни PCR тестове за коронавирус, тъй като ще бъде трудно да се вземат тестове от всички жители, което е повече от 126 милиона души. Вместо това усилията за идентифициране на болестта ще се съсредоточат върху най-уязвимите групи от населението и тези, които са най-застрашени. Това заяви министърът на икономическото възстановяване на Япония Ясутоши Нишимура, който също ръководи борбата срещу COVID-19.

Според министъра дори общата проверка няма да донесе голяма полза, тъй като всеки човек с отрицателен резултат от теста може да се разболее по всяко време.

"Да се проверят всички наведнъж, за да се изолират заразените, „би било идеален вариант, но е невъзможно“, отбеляза Нишимура.

Ето защо основното внимание по време на тестването ще бъде насочено към възрастните хора и хората с хронични заболявания, които са по-склонни да страдат от последствията от коронавирусната инфекция, както и към тези в риск, преди всичко лекари и медицински персонал.

В пика на тестовете в Япония ежедневно се провеждаха над 27 хиляди изследвания. Сега във връзка с намаляване на разпространението на болестта се правят около десет хиляди теста на ден.

В Япония в момента има около 17,2 хиляди пациенти, около 900 души са починали.