Умишлен палеж е причината за пожара в Германия, при който загинаха братът на родния футболист Здравко Жилов, снаха му и двете им деца.

Още девет души, пострадали при пожара, са били хоспитализирани, предаде турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Междувременно и агенция ДПА уточни, че според предварителния доклад на прокуратурата пожарът в жилищния блок в Золинген е причинен от умишлен палеж.

По информация на ДПА пожарът е възникнал на стълбището на старата сграда. Огънят се е разпространил към покрива в рамките на пет минути поради т.нар. „коминен ефект“. На стълбището е имало "ясни следи от запалителна течност". Въз основа на тази констатация се е стигнало до заключението, че пожарът е вследствие на "умишлен палеж".

Когато пожарната е пристигнала, дървеното стълбище вече било обхванато от пламъци и е бил блокиран пътят за евакуация. Няколко жители са скочили от прозорците в пристъп на паника. 

Пожарната служба е изпратила около 120 пожарникари.

Днес пожарни експерти инспектираха сградата, за да установят причината за пожара.

Генералното консулство на Турция в Дюселдорф днес настоя за разследване и изясняване на естеството на вчерашния пожар във възможно най-кратък срок.

Турските медии напомниха в контекста на този случай за трагедията от 29 май 1993 г. в Золинген, когато четирима германски неонацисти подпалиха къщата на семейство от турски произход, в резултат на което загинаха петима членове на семейството, предаде БТА.