Ударен от мълния българин оцеля в Коларадо с 30 % изгаряния

Подарена от майката на Минко Николов раница привлякла светкавицата

Свят 19.09.2019 07:15 1083 0
Ударен от мълния българин оцеля в Коларадо с 30 % изгаряния

Българин от американския щат Колорадо кара втори живот след като беше ударен от гръм в планината, но оцеля по чудо. Минко Николов вижда смъртта отблизо, когато се качва в националния парк Роки маунтийн, пише bg-voice.com. 

 "Дясната ми ръка беше парализирана и схваната в едно положение, близо до тялото, и болката от рамото беше ужасна, която дойде 30 сек., след като се събудих”, спомня си първите мигове в съзнание Минко.

След обаждане на телефон 911, Минко е закаран с хеликоптер до местната болница, а след това и в център за изгаряния в Денвър. “Там вече след първия преглед се разбра, че имам 30% изгаряния по тялото и започна друг тип битка”, казва той. Следват поредица от операции по цялото тяло – челюстта, краката, ръцете, и процедури по възстановяване на кожата.

“Тогава се разбра и за голямо съжаление, че имам засегнати мускули, които са започнали да умират и да увреждат тялото ми отвътре. За огромно мое щастие, след втората операция организмът ми е надделял и самото изрязване на мускули спря след 50% изрязване на дилтоидния ми мускул на рамото, като загубих половината част от него.”

Лекарите остават изненадани от възстановяването на Минко. Той пък разбира със закъснение с какво е привлякъл мълнията. 

През лятото той получава подарък от майка си – раница, произведена в България.

“Раницата ми отзад има Т-образна алуминиева планка за самия гръб и светкавицата е ударила там. Има и малка дупка и после е минала през тялото, където е разкъсала дреха и всичко и е излезнала през двата ми крака”, обяснява той.

 Всяка година около 50 души умират в резултат на светкавица в Съединените щати, според статистиките за последните 20-ина години, което ги прави втората причина за смърт след наводненията в резултат на екстремното време. 

Изпрати новина