Иран ще продължи тестовете с ракети, за да изгради защитата си и отрече, че това е в нарушение на резолюциите на ООН, във връзка с обвинения на САЩ, че Техеран изпитва нова ракета, способна да носи множество бойни глави, съобщава "Ройтерс", цитирана от news.bg. Американският държавен секретар Майк Помпео коментира, че САЩ осъжда тестове на балистични ракети със среден обсег в нарушение на международното споразумение за иранската ядрена програма от 2015 г., от което Вашингтон се оттегли.

Тестовете с ракети ... се извършват за отбрана и ние ще продължим това, коментира бригаден генерал Аболфарз Шекарчи, говорител на въоръжените сили на Иран. Ние ще продължим да разработваме и тестваме ракети. Това е извън рамките на ядрените преговори и част от нашата национална сигурност, за което няма да искаме разрешение от никоя страна, допълва той без да потвърди или отрече, дали Иран тества нова ракета.

По-рано съветникът по националната сигурност на САЩ Джон Болтън коментира: Иран изстреля тестова балистична ракета INF, способна да достигне до Израел и Европа. Това провокативно поведение не може да бъде толерирано.

Говорителят на иранското външно министерство Бахрам Касеми заяви още, че иранските ракети са чисто отбранителни и добави: Няма резолюция на Съвета за сигурност, която да забранява ракетните програми и тестовете на ракети от Иран.