Талибаните вече владеят по-голямата част от Афганистан, след като за няколко дни в ръцете им паднаха една трета от главните градове на провинции. Офанзивата им е в ход от 1 май, когато Вашингтон съюзниците му официално започнаха да изтеглят военните си сили.

В петък талибаните превзеха Пул-е-Алам, столица на провинция Логар, на около 70 км от столицата Кабул.

Информацията бе потвърдена днес от местен общински съветник. Пред Ройтерс той заявил, че ислямистите не са срещнали особена съпротива.

Превземането на града, който е ключов за потенциален щурм срещу Кабул, идва ден след завладяването на втория и третия по големина град в Афганистан. Американските военни се готвят за пълна евакуация на посолството на Съединените щати в Кабул и смятат този сценарий за неизбежен.

Водят се консултации са спешно намиране на политическо решение, което да гарантира "мир и стабилност" в Афганистан, каза днес в телевизионно обръщение към нацията афганистанският президент Ашраф Гани. В същото време той призова въоръжените сили да се мобилизират, предаде Франс прес.

Започнах консултации, които "бързо напредват" - в правителството, с политически лидери и международни партньори на страната, каза Гани. Целта е "да се намери политическо решение, което да даде мир и стабилност на афганистанския народ", заяви той, но изтъкна, че "върховният приоритет" сега е "отново да се мобилизират" афганистанските въоръжени сили и служби за сигурност.

Обръщението на президента е първото му публично изявление след дни, белязани от бърз напредък на талибанските сили, които превземат все повече афганистански провинции и според някои източници се намират на около 80 километра от столицата Кабул.