Мнозинството от израелците не вярват в "пълната победа" на израелската армия срещу палестинското ислямистко движение "Хамас" в ивицата Газа, сочи публикувано днес социологическо проучване, предаде Франс прес.

През последните дни израелският министър-председател Бенямин Нетаняху неколкократно заяви, че се стреми към "пълна" или "абсолютна" победа над "Хамас" в момент, когато израелските сили участват в боеве в Хан Юнис и се подготвят за офанзива срещу Рафах - град в южния край на територията, където са струпани над 1,4 милиона палестинци.

Според проучване на Израелския демократичен институт (ИДИ) -  базиран в Йерусалим аналитичен център -  само 38,3 % от израелците смятат тази победа за "много" или "умерено" вероятна, а 55,3 % я смятат за "не много" или "много малко вероятна". Около 6,4 % от анкетираните не са изразили мнение.

"Нашата цел е проста: победа. Само победата срещу "Хамас" ще ни позволи да постигнем нормализация и регионална интеграция", заяви днес израелският министър на отбраната Йоав Галант, цитиран от БТА.

В кулоарите на преговорите за прекратяване на огъня, водени под егидата на Катар, Египет и САЩ, регионални и западни държави обсъждат по-широк следвоенен план за Газа, който би включвал създаването на независима палестинска държава и нормализиране на отношенията между Израел и Саудитска Арабия.

Въпреки това мнозинството от анкетираните от ИДИ 612 души (55,4 %), са против това Израел да приеме създаването на "независима и демилитаризирана" палестинска държава, а около 37 % смятат, че "ще има още повече тероризъм" в случай на създаване на такава държава, сочат данните от проучването, проведено между 12 и 15 февруари.