Северна Корея заяви в неотдавнашен доклад до Световната здравна организация (СЗО), че няма случаи на инфекция с COVID-19 и че все още се справя добре, за да предотврати навлизането на вируса в страната.

В началото на пандемията, преди повече от година, изолираната държава описа усилията си да предотврати проникването на вируса „като въпрос на национално оцеляване“.

Пхенян затвори границите си, забрани на туристите да влизат в страната и изгони чуждестранни дипломати. Северна Корея продължава строго да ограничава трансграничния трафик и да поставя под карантина десетки хиляди хора, които са имали симптоми на инфекцията.

Пхенян твърди, че не са регистрирани случаи на COVID-19, което е силно съмнително предвид лошата здравна инфраструктура и порестата граница с Китай.

Едуин Салвадор, говорител на Световната здравна организация в Северна Корея, заяви, че страната е докладвала за тестване на 23 121 души за коронавирус от началото на пандемията до 1 април и че всички резултати са отрицателни.

Според Северна Корея от 26 март до 1 април са тествани 732 души.

Служители на СЗО казват, че Северна Корея вече не докладва на ООН за броя на хората, поставени под карантина със съмнителни симптоми.

Северна Корея заяви вчера, че ще пропусне летните олимпийски игри в Токио, за да защити спортистите от глобалната здравна криза, причинена от COVID-19.