САЩ стартира изследване за определяне на риска от алергични реакции към ваксините срещу Ковид-19 на компаниите "Moderna" и "Pfizer".  Това става, след като бяха регистрирани няколко случая на редки алергични реакции, включително и сериозни като анафилактичен шок. Съобщават от Националните здравни институти там.  Известно е ,че алергичните реакции са станали след прилагане на ваксините на Moderna и Pfizer.

През януари американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията обявиха, че алергични реакции към ваксините се проявяват в съотношение 11,1 на един милион ваксинирани.

Изследването, финансирано от Националния институт по алергични и инфекциозни заболявания, ще обхване 3400 души на възраст от 18 г. до 69 г.. 60 % от участниците страдат от тежки алергии към храна, ужилвания от насекоми или имунотерапия.

Целта на проучването е да се определи дела на участниците, които ще проявят системна алергична реакция в рамките на 90 минути след ваксиниране. Очаква се резултатите от изследването да бъдат публикувани през лятото.