Независима аутопсия би била възможна ако тялото на Навални бъде изнесено в чужбина. Това заяви пред БНТ руският разследващ журналист Андрей Захаров. Според него обаче това е малко вероятно да се случи, тъй като майката на опозиционера иска той да бъде погребан в Русия.

Според Захаров украинското разузнаване няма как да има точна информация какво се е случило с Навални.

"През април 2022 г. Илия Буданов (шефът на украинското разузнаване - б.р.) заяви, че се готви преврат срещу Путин. Неговата работа е в отбрана и трябва по-внимателно да се отнасяме към думите му, тъй като Украйна също води информационна война срещу Русия".

Наистина е имало дискусия за размяна на Алексей Навални срещу други затворници, но преговорите не са били на финален етап, посочи журналистът.

"Няколко западни медии писаха, че има такъв вариант, но само руската секция на Би Би Си каза, че размяната е щяла да стане през февруари. Имаше такива преговори, но никой не знае дали Навални е бил съгласен с размяната. Той е имал някаква информация за нея и може би е казал, че е готов, но не се знае с точност".

Седмица преди смъртта на Навални Путин каза пред Тъкър Карлсън, че иска да върне в Русия Вадим Красиков, който излежва присъда в Германия. Властите в Берлин обаче заявили, че ще го дадат само срещу Навални, коментира Захаров.

"Той (Путин) уби Навални - в това няма логика. Но и две години преди да започне войната в Украйна говорехме, че няма логика тя за започне".

Втори ден семейството и приближените на Навални не могат да намерят зала, където да организират поклонение, тъй като почти всички фирми в Москва им отказват, каза още Андрей Захаров.