Руските власти отхвърлиха заповедта на Европейския съд по правата на човека за признаване на еднополови съюзи. Говорителят на Кремъл Песков потвърди, че еднополовите бракове "не са разрешени" по конституцията на Русия.

Съдът в Страсбург издаде решение във вторник, призовавайки Москва да признае официално хомосексуалните двойки, но висши руски законодатели обвиниха съда в "намеса" във вътрешните работи на страната.

Съгласно конституционните изменения, приети миналата година, Русия забрани еднополовите съюзи, като изрично постанови, че „институцията на брака е съюз между мъж и жена“.

Европейският съд по правата на човека обаче беше приканван да се произнесе по поправките и дали Русия е нарушила правото на гражданите си на зачитане на личния и семейния живот. Делото бе заведено от три руски еднополови двойки, след като служители отхвърлиха опитите им да се оженят.

След това в решението от вторник съдът установи, че Русия може да даде на еднополовите двойки „достъп до официално потвърждение на статуса на техните двойки под форма, различна от брака.

Това не би противоречило на традиционното разбиране за брака, което преобладава в Русия, казаха съдии.

Съдът отхвърли аргумента на руското правителство за широкото публично неодобрение на еднополовите съюзи, като заяви, че "достъпът до права за малцинството не може да зависи от приемането на мнозинството".