Във връзка с кризата на руската национална валута, Кремъл увеличава златните си резерви вече в продължение на няколко месеца. Всъщност, целта на тази стратегия е САЩ, коментира в. Die Welt. Изглежда, че Русия и Китай се стремят да създадат противотежест на хегемонията на щатския долар. И не само защото Поднебесната империя се опитва да помогне на Москва във връзка с кризата на рублата. От 1998 година, в разгара на най-тежката икономическа финансова криза, самият Кремъл постепенно се отдалечава от долара.

Русия изкупува злато тихо, тайно и преди всичко, целенасочено. По този начин страната преразпределя своите резерви. Международният валутен фонд заяви, че златните резерви на централната банка на Русия са се увеличили с 603 000 унции (18 753 тона). Окончателната цифра е 38 178 000 унции или 1 187 493 тона.

От 2005 г. Русия е увеличила своите златни резерви повече от три пъти и е вече на пето място сред страните с най-големите златни резерви в света. Само Съединените щати, Германия, Италия и Франция имат по-голямо количество злато.

Закупуването на злато се вписва в геополитическата картина. На първо място, бързо развиващите се страни с преходна икономика, Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка се обединиха, за да създадат противес на доминиращата западна финансова и парична система. Единната банка за развитие и общият резервен фонд на БРИКС искат да отвърнат на удара на МВФ и Световната банка. Тези пет страни представляват 40% от общото население на земята и една пета от икономическото производство в света.

Иронията на историята е, че именно членът-учредител на БРИКС Русия може да стане първият кандидат, на който новата банка на развитие ще окаже финансова помощ. А ако през 1998 г. в Русия "повикаха" МВФ, сега този вариант е вече неприемлив. В крайна сметка, Съединените щати има право на вето в МВФ.

В кризисната ситуация, Русия може да вземе пример от Украйна. В борбата си срещу фалита на държавата, Киев продава повечето от своите златни резерви. В момента златните резерви на Украйна са 832 000 унции (около 24 тона) - с 38% по-малко в сравнение с миналата година. 

TrafficNews.bg