Президентът Ашраф Гани е напуснал Афганистан и според официален източник на "Ройтерс" е отпътувал за Таджикистан. Би Би Си допълва, цитирайки няколко публикации, че извън страната вече е и вицепрезидентът Амрула Салех. Това е финалът на светкавична кампания на талибаните през последните десетина дни, пред която армията и полицията на страната почти не оказаха съпротива.

От президентството в Кабул отказаха да коментират къде се намира държавният глава заради съображения за неговата сигурност.

Смяташе, че все още няма сражение в столицата, но от последните минути вътрешното министерство потвърди, че има стрелба в няколко части на Кабул. 

Докато повечето страни изтеглят своите дипломатически представителства, руската информационна агенция Интерфакс съобщава, че Русия е готово да си сътрудничи с временното правителство на Афганистан и на този етап страната няма да предприеме евакуация на дипломатите си в Кабул. 

Външният министър на Великобритания Доминик Рааб написа в Туитър: "От решаващо значение е международната общност да бъде единна, като заяви на талибаните, че насилието трябва да приключи."