Преговорите за примирие между Израел и "Хамас" се възобновяват в Кайро днес, съобщава проправителствената египетска медия "Ал Кахера нюз", която е близка до египетските служби за сигурност, предаде Франс прес.

"Източник от египетските служби за сигурност е потвърдил пред "Ал Кахера нюз", подновяването на преговорите в египетската столица за примирие между Израел и "Хамас", заяви каналът.

Той също така подчерта "съвместните усилия на Катар и Египет", посредниците в този конфликт, "да запазят напредъка", постигнат в предишните кръгове на преговорите.

В петък израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че е дал зелена светлина за нови преговори за примирие в Газа - палестинска територия, която е под обсада и бомбардировки от близо шест месеца и където населението е заплашено от "неизбежен глад" според ООН.

"Бенямин Нетаняху разговаря с директора на Мосад и директора на Шин Бет и одобри нов кръг от преговори през следващите няколко дни в Доха и Кайро", се казва в изявление на неговата канцелария.

Снощи стотици демонстранти призоваха израелското правителство да намери решение за освобождаването на хората, взети за заложници по време на офанзивата на "Хамас" в Израел на 7 октомври и все още държани в ивицата Газа.

Въпреки усилията на Египет, Катар и САЩ преговорите за примирие са в застой, като Израел и палестинското ислямистко движение се обвиняват взаимно за безизходицата, отбелязва АФП.