От 16 август и преболедувалите от COVID-19, на едно с ваксинираните, ще могат да посещават откритите пространства на баровете и ресторантите в Северна Македония,обяви министърът на здравеопазването Венко Филипче. Преболедувалите ще трябва да представят медицинско удостоверение, че са оздравели през последните 45 дни. 

В Северна Македония броят на новите случаи на COVID-19 и на хоспитализациите нараства бързо и ситуацията може да стане критична през следващите няколко седмици. Министърът обаче увери, че здравната система е подготвена за нова вълна. Новите случаи се увеличават особено бързо в няколко града - Тетово, Гостивар, Кичево и Куманово. Там отделенията в болниците се запълват и някои от пациентите се прехвърлят в Скопие.

Според анализите най-много случаи се регистрират в градовете, където процентът на ваксинираните е нисък- около 20-23%. От друга страна например в Охрид, където са ваксинирани над 50 процента от пълнолетните граждани, има по-малко от десет хоспитализирани пациенти. Едва десет процента от новите случаи са на ваксинирани, като тези от тях, които се е наложило да бъдат хоспитализирани, са в стабилно състояние.