Голямото жури в Ню Йорк гласува да повдигне обвинение срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп за плащанията на пари за мълчание, направени на порнозвезда преди изборите през 2016 г., съобщиха множество американски медии, цитирани от АФП.

Обвинителният акт, подаден под печат от районната прокуратура в Манхатън, вероятно ще бъде обявен в близките дни, съобщава вестник "Ню Йорк таймс", който се позовава на четирима души, запознати с въпроса.

Доналд Тръмп разкритикува решението да му бъде повдигнато обвинение във връзка с плащанията на порнозвезда, предаде АФП.

"Това е политическо преследване и намеса в изборите на най-високо ниво в историята", заяви той в изявление. "Вярвам, че този лов на вещици ще се обърне срещу Джо Байдън."

Синът на Доналд Тръмп – Ерик също критикува прокурорите и определи случая като политически мотивиран.

"Това е прокурорска грешка от третия свят. Това е опортюнистично насочване към политически опонент в годината на предизборната кампания", заяви Ерик, вторият син на Тръмп, в Twitter.

Адвокатът на порнозвездата Сторми Даниълс заяви, че обвинението срещу бившия президент Доналд Тръмп показва, че "никой не е над закона".

Обвинителният акт срещу Доналд Тръмп не е повод за радост", написа Кларк Брустър в Туитър. "Сега нека истината и справедливостта да възтържествуват".

Съобщава се, че голямото жури в Ню Йорк е гласувало за повдигане на обвинение срещу бившия президент във връзка с плащанията на тихи пари, прикриващи аферата му с Даниълс.

Прокурор потвърди обвинението срещу Тръмп

Прокурор от Ню Йорк потвърди повдигането на обвинение срещу бившия президент Доналд Тръмп и съобщи, че адвокатите на републиканеца са се свързали с него, за да "координират предаването му... за повдигане на обвинение", предаде АФП.

Бившият вицепрезидент на Тръмп, Майк Пенс, нарече обвиненията срещу бившия президент републиканец възмутителни. Решението да се повдигне обвинение срещу Тръмп „нанесе непоправими щети на нашата страна“, каза председателят на Камарата на представителите на американския Конгрес Кевин Маккарти.

Тръмп се очаква да се яви пред правосъдието във вторник, съобщи в. "Ню Йорк таймс", позовавайки се на адвокатите му.