Опозицията в Израел обвини премиера Бенямин Нетаняху, че е допуснал страната да бъде тероризирана от "Хамас" и от Иран и настоя за предсрочни избори.

Бившият премиер Яир Лапид, който е лидер на центристката партия "Йеш Атид" ("Има бъдеще"), настоя в социалните мрежи за възможно най-скоро провеждане на предсрочни избори, защото Нетаняху и радикалните националисти, които го крепят на власт, са допуснали "разруха от Беери до Кириат Шмона".

Беери е един от кибуците в Южен Израел по границата с Ивицата Газа, които бяха опустошени при терористичния рейд на "Хамас" на 7 октомври миналата година. А Кириат Шмона е град в Северен Израел, който попада под обстрела на ливанската шиитска групировка "Хизбулла" при все по-честите престрелки с израелската армия. 

Лапид обвинява Нетаняху и че е допуснал "еврейският терор и насилие" в окупираните палестински земи на западния бряг на река Йордан да излезе извън контрол. 

"Ако не свалим това правителство, то ще доведе Израел до пълна разруха", заяви опозиционният лидер.

Водещи министри в кабинета на Нетаняху са еврейски заселници на Западния бряг. Там през последните два дни се стигна до серия нападения и насилие в палестински селища заради смъртта на 14-годишен израелски овчар.

Междувременно "Хизбулла" обяви, че четирима израелски военни са били ранени при рейд на ливанска територия - първи подобен случай от началото на войната в Газа. Армията на Израел потвърди само, че има пострадали при експлозия, но не уточни от коя страна на границата.

Говорителят - контраадмирал Даниел Хагари - съобщи, че е свикан сбор на две бригади резервисти от сухопътните сили за оперативни действия в Газа и че кризата с Иран не означава, че Израел няма да изпълни плановете си за град Рафах. 

"Хамас" твърди, че през миналата нощ израелски бойни самолети и танкове са нанесли десетки удари в централната част на ивицата Газа, предава БНР.