Една четвърт от населението на ивицата Газа е заплашена от глад. По данни на ООН около 600 хиляди души са на крачка от глада, а всяко шесто дете страда от остро недохранване и изтощение.

Организациите, които осигуряват хуманитарна помощ за Газа, са изправени пред редица пречки и успяват да доставят минимални количества пратки. От ООН призоваха Израел за отваряне на границите, както и за прекратяване на огъня в палестинската територия.

На фона на критиките на американския президент Джо Байдън за ситуацията в Газа и предупрежденията на Вашингтон към Тел Авив да не започва сухопътна офанзива в Рафа, Бенямин Нетаняху заяви, че действията на Израел срещат широка подкрепа сред американците:

"От началото на войната се боря срещу дипломатическия натиск да сложим край на войната преждевременно. В същото време полагам усилия и да спечеля подкрепа за Израел. Вярваме, че имаме широка подкрепа. Ново проучване показва, че 82% от американските граждани подкрепят Израел. Това означава, че четирима от всеки петима американци са на наша страна, а не на страната на "Хамас". Това ни дава сила да продължаваме да се борим, докато не постигнем окончателна победа", коментира Нетаняху.