Руската Централна избирателна комисия (ЦИК) обяви днес, че президентът Владимир Путин печели петия си мандат с рекорден брой гласове, предаде Асошиейтед прес.

Резултатите бяха обявени, след като Путин предприе най-строгите репресии срещу опозицията и свободата на словото в страната от съветско време насам.

Само трима символични кандидати, нито един, от който не се противопоставя на войната в Украйна, бяха допуснати да се кандидатират срещу Путин, който искаше още шест години управление.

Путин е начело на Русия като президент или премиер от декември 1999 г., мандати, белязани от международна военна агресия и нарастваща нетърпимост към инакомислието, отбелязва АП.

Руската ЦИК каза днес, че при почти 100% преброени бюлетини, Путин получава 87.29% от гласовете. Председателката на Избирателната комисия Елла Памфилова съобщи, че почти 76 милиона избиратели са гласували за него, което е най-високият му резултат досега.

Франция изрази съжаление от факта, че "условията за свободни, плуралистични и демократични избори" "за пореден път" не са били изпълнени в Русия след преизбирането на президента Владимир Путин вчера, предаде Франс прес.

Министерството на външните работи в Париж също така похвали "смелостта на голям брой руски граждани, които по мирен начин демонстрираха несъгласието си с това посегателство срещу основните им политически права".

Изборната победа на руския президент Владимир Путин не е легитимна, тъй като хората не бяха свободни да избират, каза външният министър на Литва Габриелюс Ландсбергис, цитиран от Ройтерс.

" В тази атмосфера на несвобода определено не може да има избори", каза Ландсбергис преди срещата с министрите от страните от ЕС в Брюксел.

Иранският президент Ебрахим Раиси поздрави своя руския съюзник Владимир Путин, за "солидната му победа" на президентските избори.

"Президентът на Ислямска република Иран искрено поздравява Владимир Путин за неговата солидна победа и преизбирането му за президент на Руската федерация ", посочи официалната информационна агенция на ислямската република ИРНА.

Китайският президент Си Цзинпин очаква, че преизбирането на неговия руския съюзник Владимир Путин ще покаже, че той има "пълна подкрепа" от народа си, пише БТА.

"През изминалите години, руският народ се обедини, за да преодолее предизвикателствата. Вашето преизбиране доказва пълната подкрепа на руснаците за вас", се казва в поздравителното изявление на Си Цзинпин, цитирано от Китайската централна телевизия.