Мащабна атака на хутите в Червено море. Те обстрелваха сингапурски и американски кораби. Жертви и щети няма.
Това обаче предизвика и контраатака - Съединените щати отговориха на удара.

Стотици хути участваха в парад в подкронтролната им йеменска столица Сана, след 12-дневно военно учение.

"Дойдохме тук, за да покажем готовността и бдителността срещу арогантността на Съединените щати, Обединеното кралство и израелците и в подкрепа на нашите братя в Газа и Палестина", заяви Анис ал Хадрами, участник в парада.

При поредна атака, бунтовниците нападнаха с ракети плавателни съдове в Аденския залив, предава БНТ.

"Военноморските и военновъздушните части на йеменските въоръжени сили проведоха две конкретни военни операции. Първата беше насочена към товарния кораб „Пропел Форчън“. Втората - към американски военни разрушители в Червено море и Аденския залив. И двете операци постигнаха целите си", каза Яхия Сария, военен говорител на хутите.

"Пропел Форчън" плава под сингапурски флаг, но е бил нападнат вероятно заради остарели данни, че е американска собственост. Преди това, коалицията, водена от Съединените щати, свали 15 дрона на хутите.

Централно командване на САЩ: "CENTCOM и коалиционните сили идентифицираха безпилотните летателни апарати и установиха, че те представляват непосредствена заплаха за търговските кораби, американския флот и корабите на коалицията в региона."

Ситуацията в Червено море е изострена от ноември миналата година, след като хутите започнаха да атакуват кораби, за които твърдят, че са свързани с Израел.