Тялото на Алексей Навални се намира в моргата на районната клинична болница в Салехард, пише "Новая газета Европа", като се позовава на свои източници. В събота семейството на Алексей Навални прекара цял ден в безуспешни опити да открие тялото на политика, който почина в колонията в Харп. Тялото на Навални първо е било откарано в Лабитнаги, но вечерта на 16 февруари е било пренесено в Салехардската районна клинична болница на улица "Мир".

Служител на салехардския пункт за бърза помощ разказва пред изданието, че по негова информация по тялото на Навални са открити синини, които са били получени приживе - но те не са от побой.

Като служител на Бърза помощ с доста голям опит мога да кажа, че подобни наранявания, описани от тези, които са ги видели, се появяват от конвулсии. Човекът се гърчи в конвулсии, опитват се да го държат на земята и конвулсиите могат да бъдат много силни, така че се появяват синините. Казаха също, че е имал синина на гърдите. Но такива, каквито се появяват във връзка с непряк сърдечен масаж" - каза източникът.

"Това означава, че все пак са се опитали да го реанимират и той е починал най-вероятно от спиране на сърдечната дейност. Но защо се е стигнало до това спиране, все още никой нищо не казва" - пише "Новая газета Европа".

Според публикацията, към 17 февруари не е била извършена аутопсия.

Адвокатите на Алексей Навални са уведомени, че проверката около смъртта му е приключила и че не е установено престъпление. От колонията заявили, че са заинтересовани тялото на Навални да бъде предадено възможно най-скоро. Въпреки това тялото на руския опозиционер все още не е предадено.