Размириците след референдума в Каталуния продължават и днес. Хората от областта се вдигат на протест срещу полицейското насилие по време на референдума.

Над 40 синдиката и асоциации призоваха да се спре работа заради „големите нарушения на правата и свободите“. Към стачката се присъединяват и барселонското метро.

Регионалното правителство обяви, че повече от 800 души са получили медицинска помощ по време на референдума в неделя, след като на места националната полиция използва палки и гумени патрони, за да попречи на хората да гласуват.

Футболният клуб "Барселона" също ще стачкува днес, съобщи АП. Никой от професионалните и юношеските отбори на "Барселона" няма да тренира, а централата на клуба ще бъде затворена в отговор на опитите на правителството да спре неделния референдум.

По официални данни над 890 цивилни и около 430 полицаи са били ранени при сблъсъците.

Вчера централният защитник на каталунския отбор Жерар Пике, който гласува на референдума и разкритикува полицията заради упражненото срещу избиратели насилие, бе бурно освиркан по време на открита тренировка в Мадрид на национални отбор на Испания, съобщи Ройтерс.