Израелският премиер разпусна 6-членния военен кабинет - дългоочакван ход, който идва след оставката на центриста и бивш генерал Бени Ганц.

Сега се очаква Нетаняху да проведе консултации за войната в Газа с малка група министри, сред тях и военният министър Йоав Галант и министърът по стратегическите въпроси Рон Дермер, който беше част от военното правителство.

Коалиционните партньори на Нетаняху - крайнодесните Безалел Смотрич, министър на финансите, и Итамар Бен-Гвир, министър по националната сигурност, настояваха да бъдат включени във военния кабинет. Подобно решение щеше да засили напрежението между Нетаняху и международните партньори, включително и Съединените щати.

Военният кабинет в Израел беше сформиран, след като Ганц обедини сили с Нетаняху за сформиране на правителство на националното единство след атаката на Хамас през октомври миналата година. Двама министри от този кабинет подадоха оставка през последните дни заради провала по думите им Нетаняху да формира стратегия за войната в Газа.