Израелският премиер Бенямин Нетаняху отново призова "Хамас" да направи отстъпки преди по-нататъшните преговори за ново прекратяване на огъня и връщане на заложниците, държани в Газа, пише БТА.

"Полагаме големи усилия, за да успеем, но едно нещо ви е ясно - няма да капитулираме пред нереалните искания на "Хамас", заяви десният политик в реч в Тел Авив тази вечер.

Днес Израел не изпрати преговорен екип на последните преговори в Кайро, целящи постигане на прекратяване на огъня в Газа и размяна на заложници, държани от бойците на ислямистката групировка, за палестински затворници в Израел.

Делегация на "Хамас" обаче пристигна в египетската столица.

Наред с други неща, Израел изисква списък на заложниците, които "Хамас" все още държи, преди да се съгласи да участва в преговорите, водени с посредничеството на САЩ, Египет и Катар. Много източници описват тези преговори като намиращи се в задънена улица, отбелязва ДПА.

Нетаняху заяви, че е твърде рано да се каже дали през следващите няколко дни ще има солидна основа за споразумение.

Израел също така иска яснота за това колко палестински затворници "Хамас" да бъдат освободени за всеки освободен заложник. Според последните съобщения в международните медии в проекта за споразумение, който се обсъжда през последните дни, 40 заложници могат да бъдат разменени за 400 палестинци в израелски затвори.

Израелският премиер обаче заяви, че все още не е получил задоволителни отговори на израелските опасения и отхвърли международния натиск за сключване на примирие с "Хамас" преди Израел да е постигнал всичките си цели. Със или без споразумение, "ние ще се бием до пълна победа", подчерта Нетаняху.