Парламентът на Украйна прие на първо четене проекта на конституционна реформа, която дава автономия на източните територии на страната на фона на бой и взривове пред и в сградата на Върховната рада в Киев. Десетки са ранени.

Протестиращите взривиха и граната пред парламента, като в района се издига черен дим.

Конституционните промени бяха подкрепени от 265 депутати при минимално изискване за подкрепа от 226 депутати.

Проектът за реформа предоставя повече правомощия на местните и областните съвети, по-специално на тези, които са разположени понастоящем в зоната, контролирана от проруските сепаратисти. Анализатори виждат в нея опит да се легализира контролът на проруските сепаратисти в част от промишления изток, но проектът за конституционна реформа не потвърждава окончателно полуавтономния статут на териториите под техен контрол.

Според текста този статут трябва да бъде установен с отделен закон и само за три години.

Заседанието бе бурно и съпътствано от протести пред сградата на парламента, които прераснаха в сблъсъци на протестиращите срещу проекта и органите на реда, посочва Франс прес, цитирани от mediapool.bg.

Пред парламента бе взривена и граната. Около 100 души са пострадали, от които 15 са полицаи. Петима полицаи са в тежко състояние.

Сблъсъците пред парламента продължават и демонстрантите замерват полицаите с бомбички, камъни и бутилки и скандират "Импийчмънт".

Около сградата се издига черен дим.

В демонстрацията участват около 3000 протестиращи.

В пленарната зала също се стигна до сблъсъци. Групата на Радикалната партия блокира трибуната в залата на Върховната рада. На трибуната застанаха лидерът на радикалите Олег Ляшко и десетина депутати от неговата партия. Депутатите радикали призоваваха колегите си от парламента "да спрат този антиконституционен бунт" и да се присъединят към тях.

В демонстрацията пред сградата се включиха привърженици на Радикалната партия, "Самопомощ", "Свобода" и други политически сили.

Приемането до края на настоящата година на конституционна реформа, включваща децентрализация на Източна Украйна, е предвидено в Минските споразумения, сключени през февруари между украинския президент Петро Порошенко и неговия руски колега Владимир Путин с посредничеството на френския президент Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg