Над 130 души бяха задържани за участие в неразрешен протест в подкрепа на руския опозиционер Алексей Навални, състоял се тази вечер в центъра на Москва, предаде Франс прес.
По-рано днес Навални и брат му Олег бяха осъдени съответно условно и ефективно за присвояване на средства. Олег навални получи 3,5 години затвор, а Алексей 3,5 години условно. Той трябваше да остане под домашен арест до влизането на присъдата в сила, но по-рано тази вечер наруши тази мярка и се отправи пеша от дома си към мястото на протеста в негова подкрепа в Москва.

На път за протеста той беше задържан от полицията. Руското вътрешно министерство каза, че Навални ще бъде върнат у дома си, но независим източник засега не е потвърдил тази информация. Въпреки задържането на Навални привържениците му започнаха и без него протеста, на който той ги прикани да участват в няколко туита. На Манежния площад в Москва те скандираха: Ние сме силата и Няма да ни арестуват, допълва Асошиейтед прес. Полицията ги призова да се разпръснат, но после пристъпи към задържането на протестиращите. На Манежния площад имаше стотина полицаи и десетки служители на специалните сили. Температурите там са от минус 15
градуса по Целзий, допълва Франс прес.

Според Навални и неговите привърженици присъдата срещу него е политическа саморазправа с противник на руския президент Владимир Путин.
Двете пънкарки от групата Пуси райът - Надежда Толоконикова и Мария Альохина, които прекараха две години в
трудов лагер заради протестна изява срещу Путин пък качиха в интернет видеозапис в подкрепа на участниците в протеста на Манежния площад, посочва АП.

Във видеото се виждат елегантно облечени четири жени, които метат сняг от Манежния площад, после яхват метлите си и излитат като вещици над стената на Кремъл. Изпълнението отвидеото символизирало протест, според Пуси райът.

TrafficNews.bg