ООН призова съседите на Афганистан да държат границите си отворени, тъй като броят на цивилните, бягащи от талибанския натиск, се увеличава. Много от вътрешно разселените лица пристигат в Кабул, виждайки столицата като последното си сигурно убежище, предаде BBC.

Недостигът на храни е "ужасен", се казва в Световната програма за храните (WFP). Той предупреди за хуманитарна катастрофа. В петък талибаните завзеха втория по големина град в страната Кандахар, последната столица на провинцията, която падна.

Южният град с 600 000 души някога е бил крепост на талибаните и е стратегически важен като търговски център. Те превземат и близкия град Лашкар Гах и сега контролират около една трета от столиците на провинцията на Афганистан.

Много от търсещите безопасност в Кабул спят по улиците. Около 72 000 деца са сред тези, които бягат в столицата през последните дни, според Save the Children.

„Нямаме пари да си купим хляб или да вземем лекарства за детето си“, каза 35-годишен уличен търговец, който бяга от провинция Кундуз, след като талибаните подпалили дома му.

Създадени са импровизирани лагери, докато много други според съобщенията спят в изоставени складове. Повече от 1000 души са убити в Афганистан през последния месец, според ООН.

Настъплението на талибаните идва, когато американските и други чуждестранни войски се изтеглят след 20 години военни операции.

САЩ ще изпратят близо 3000 войници на летището в Кабул, за да евакуират "значителен" брой служители на посолството на специални полети. Великобритания изпраща 600 войници в подкрепа на британски граждани, напускащи страната. Персоналът в британското посолство е съкратен до основен екип.