Германският канцлер Ангела Меркел във вторник разкритикува предложението на страните от Източна Европа за затваряне на бежанския маршрут през Балканите и обеща на срещата на върха на ЕС да настоява за плана, който предвижда Турция да намали притока от мигранти, съобщава АФП.

Меркел е изложена на силен натиск да намали броя на пристигащите бежанци. Тя подкрепя плана, които предвижда Турция като транзитна страна да запечата своите граници и след това да изпраща бежанците към Европа, където те ще бъдат приети в рамките на квотната система на ЕС.

Въпреки това, повечето страни в Европейския съюз показаха твърде малко ентусиазъм за идеята, а Вишеградската четворка – Полша, Чехия, Словакия и Унгария – открито се противопостави на Меркел. Те обещаха да помогнат на Македония и България при „запечатването“ на границите им с Гърция, при което Гърция ще бъде оставена да се справи с бързото нарастване на броя на бежанците и ще бъде изключена от Шенгенската зона.

Меркел отвърна на удара във вторник, като каза: „Наистина ли искаме да се откажем и да затворим гръцко-македонско-българската граница, с всички последствия, които това ще има за Гърция и Европейския съюз и следователно за Шенгенското пространство?“.

Още от деня може да видите ТУК

TNS.bg