Трите кораба, които превозваха хуманитарна помощ по морския коридор от Кипър за Газа, пристигнаха обратно в пристанището на Ларнака тази вечер. Около 18 ч. те навлязоха в териториалните води на страната и първи акостира корабът "Оупън армс". Корабите се връщат в Кипър с около 240 тона помощи за палестинското население, основно храни, които не успяха да разтоварят, предава БНР.

Корабите, осъществяващи второто пътуване по морския хуманитарен коридор, бяха принудени да прекратят мисията си и да се върнат обратно в Кипър, след като неправителствената организация "Световна централна кухня" преустанови работата си в палестинския анклав заради гибелта на 7 нейни членове от израелски въздушен удар в понеделник вечерта.

Доброволческата организация бе основен изпълнител на плана "Амалтия" за доставка на хуманитарна помощ за Газа по море - от събирането на пратката до нейното приемане в анклава.

Екипът ѝ на място успя да разтовари само 100 тона от доставените с трите кораба в понеделник вечерта 332 тона помощи преди трагичния инцидент.Никозия е в постоянен контакт с организацията и тя все още не е взела окончателното си решение дали ще продължи хуманитарните си операции в Газа, каза заместник-говорителят на правителството Янис Антониу.

По-рано днес президентът Никос Христодулидис съобщи, че изграждането на временното пристанище в Газа от американските военни е в напреднал етап. Той изрази надежда, че скоро изпращането на хуманитарна помощ по коридора не само ще се възобнови, но и ще се увеличи.