Хасан Насрала бе една от най-влиятелните фигури в арабския свят, отбелязва агенция Ройтерс. Откакто оглави "Хизбула" през 1992 година той превърна организацията в регионална сила с иранска помощ.

"Един от най-влиятелните терористи в света, тероризирал Израел от десетилетия". Така го нарече израелски военен говорител тази сутрин, повтаряйки твърдението за гибелта му. 

Наистина - всичките 32 години, през които Насрала е начело на "Хизбула", преминаха в остра конфронтация с еврейската държава. На два пъти тя прерасна в открити войни - през 2006 година, когато Ливан бе съсипан от израелското нашествие, и миналия октомври, когато Насрала нареди на бойците си да започнат обстрел по израелските селища през границата и принуди да се изселят 70 хиляди израелци.

Покрай войните между армиите не спираше войната между тайните служби на двамата непримирими врагове. С незаличим белег от нея остана и България - самоубийствения атентат на летище "Сарафово", при който загинаха българин и петима израелски туристи. Макар организацията на "Хизбула" да не бе спомената в последвалия обвинителен акт, според властите у нас няма съмнение, че осъдените задочно за атентата двама души са били нейни сътрудници.

Роден през 1960 година в скромно семейство и израснал в един от бедните квартали на Бейрут, Насрала се включва в гражданската война в Ливан още през 70-те години на миналия век. 

Израстването му в йерархията на "Хизбула" и огромното влияние, което придобива в шиитската общност, в Ливан и в Близкия изток анализаторите отдават не толкова на близкото му сътрудничество с Иран, колкото на организаторските и ораторските му способности. Но в самия Ливан Насрала  ще си остане противоречива личност - не само заради опустошителните сблъсъци с Израел, но и за честите конфликти с местните общности на сунити и друзи, за убийството през 2005 година на бившия премиер Рафик Харири за намесата на Хизбурла в сирийската гражданска война - с която според някои Насрала е спасил президента Башар Асад от сунитските бунтовници.