Израелски танкове, подкрепяни от военни самолети и дронове навлязоха дълбоко на запад в ивицата Газа и убиха осем души в град Рафах, предаде Ройтерс, като се позова на местни жители и палестински медици.

Местните жители казаха, че танковете са навлезли в пет квартала на града след полунощ. 

Около осем месеца след началото на войната все още няма признаци за спиране на боевете, а усилията на международните посредници, подкрепяни от САЩ, да склонят Израел и „Хамас“ към примирие се оказаха неуспешни, отбелязва Ройтерс.

Израелските сили опустошиха голяма част от ивицата Газа и превзеха повечето от палестинската територия, но все още не са постигнали заявената си цел за пълно унищожаване на „Хамас“ и освобождаване на израелските заложници.

Местни жители съобщиха, че израелската армия е взривила няколко къщи в западната част на Рафах, в който живееше над половината от 2,3-милионното население на Газа през последния месец, когато Израел предприе сухопътна операция и принуди повечето от жителите на града да се отправят на север. Според изчисленията на ООН и палестинските власти, в момента в града са останали под 100 000 души.

Израелските сили продължават да контролират границата между Рафах и Египет. В социалните мрежи циркулират и кадри, които показват, че граничният пункт край Рафах, единствената „врата“ за голяма част от населението на ивицата Газа към външния свят, е разрушен, сградите са изгорени, а там са позиционирани израелски танкове с развяващ се на места израелския национален флаг. Израелската армия съобщи, че хуманитарната помощ, пристигаща за ивицата Газа, не е засегната заради щетите на граничния пункт.

На север Тел Авив изпрати колона от танкове в квартал Зейтун на град Газа, а жителите съобщиха за тежък обстрел от танкове и военни самолети, но и за отговор с огнестрелни оръжия на бойците на „Хамас“.

В друго предградие на град Газа – Шейх Радуан, израелски въздушен удар срещу къща уби четирима палестинци, сред които и дете, съобщиха местни медици. Общо 20 души са убити в анклава, отбелязва Ройтерс.

Днес палестински бойци изстреляха ракети и срещу граничния пункт Керем Шалом в южната част на ивицата Газа, казаха израелските военни.

Сухопътната и въздушната операция на силите на Тел Авив бяха предизвикани от нахлуването на бойци на „Хамас“ в Южен Израел на 7 октомври, при което според израелските власти са били убити около 1200 души, а 250 бяха взети в плен. Военната офанзива остави ивицата Газа в руини, а над 37 400 души са убити според палестинските здравни власти. Голяма част от населението бедства и е без дом.