18 палестинци са били убити при израелски въздушни удари в градовете Рафах и Дейр ал-Балах в Газа, съобщиха в събота здравни власти в Газa, цитирани от "Ройтерс". Страхът на жителите на анклава нараства заедно с опасението, че Израел ще разшири сухопътната си офанзива към последните останали райони, където хората са потърсили подслон.

Здравните служители в Газа казаха, че израелски въздушен удар срещу къща в Рафах е убил 14 души, включително жени и деца, казаха здравни служители в Газа.

Няма потвърждение от израелската армия, че е извършила удара.

Военен говорител каза: "В рязък контраст с умишлените атаки на "Хамас" срещу израелски мъже, жени и деца, израелската армия следва международното право и предприема възможни предпазни мерки за смекчаване на цивилните щети."

Здравните власти в Газа, които не правят разлика между екстремисти и цивилни в преброяването си, казват, че повече от 27 000 палестинци са били потвърдени за убити от началото на войната, 107 от тях през последните 24 часа, като се опасява, че още хиляди са изгубени сред руините.

Израел започна войната си срещу Хамас след нападението на 7 октомври от бойци на Хамас, които убиха 1200 души и взеха 253 души за заложници в Газа, повече от 100 от които все още са пленници, според израелските данни.

Въпреки че Израел съсредоточава натиска си на юг, жителите и бунтовниците казаха, че боевете продължават в град Газа.

Здравните власти в Газа казаха, че двама души са били убити от снайперски огън. Израелските сили извършиха арести в южното предградие Тел Ал-Хава.

Израелските военни съобщиха, че техните сили са убили десетки палестински въоръжени мъже в северната част на Газа.

"По време на целенасочени нападения в северната и централната част на Ивицата Газа през последния ден, войските на израелската армия убиха десетки терористи и унищожиха множество противотанкови ракетни установки", казаха от израелските отбранителни сили.

"Хамас", "Ислямски джихад" и други по-малки въоръжени групи заявиха в отделно изявление, че техните бойци са участвали в ожесточени битки с армията в северната и южната част на анклава.