Израел нанесе тази нощ удари по северната част на ивицата Газа и по обекти на шиитска групировка "Хизбула" в Ливан, предаде Ройтерс. 

Четири месеца след като Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) се изтеглиха от Северна Газа, израелски танкове отново нахлуха западно от Бейт Ханун, въпреки че засега не са влизали по-навътре в града. По думите на местни жители израелците са обстрелвали училища, в които са подслонени разселени палестинци.  

Започналият снощи обстрел бе особено интензивен източно от Бейт Ханун и Джабалия и продължи и тази сутрин в райони като Зейтун – едно от най-старите предградия на град Газа. Местни жители разказаха, че в рамките на няколко секунди са били нанесен най-малко 10 удара по основния път. 

Медици, както и медии на "Хамас", съобщиха, че в Бейт Лахия, западно от Бейт Ханун, е била поразена джамия. При удара са били ранени няколко души. Пострадали са и хора, които са се били събрали на крайбрежния път, за да получат хуманитарни помощи, спускани по въздуха. Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да потвърди тези съобщения чрез друг източник. 

Израелската армия съобщи, че тази нощ от Северна Газа са изстреляни ракети и че е нанесла ответни удари, при които са били убити няколко ислямистки бойци. 

Според израелски медии системите за ПВО на ЦАХАЛ са прехванали четири ракети, а склад в граничния град Сдерот е бил ударен от отломки, в резултат на което е избухнал пожар. Няма данни за жертви, допълва ДПА.

ЦАХАЛ определиха ответните атаки като "насочени и прецизни".

"През изминалия ден изтребители и други военни самолети на ЦАХАЛ поразиха около 25 терористични цели из ивицата Газа, включително военна инфраструктура, постове за наблюдение, терористи и пускови установки", се казва в изявление на израелската армия, цитирано от Ройтерс. 

Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк осъди ударите по Газа и посочи, че жертвите са основно жени и деца. 

Удари по Ливан

Израелската армия днес съобщи, че е нанесла въздушни удари и по обекти на "Хизбула" в Ливан и че е ликвидирала двама бойци на шиитската групировка.  

"Хизбула" потвърди смъртта на един от своите членове - Хюсеин Азкул, но не предостави повече подробности. Двама източници от сферата на сигурността, близки до групировката, заявиха пред Ройтерс, че Азкул е бил инженер в подразделенията за въздушна отбрана на "Хизбула" и че е участвал активно в полевите операции на шиитското движение.

При друг израелски удар, нанесен тази нощ, е бил убит боец от "Силите на Радуан" - елитно подразделение на "Хизбула", заявиха от ЦАХАЛ. "Хизбула" не потвърди смъртта му.

Малко след като израелската армия разпространи информацията за най-новите операции срещу "Хизбула", в Северен Израел се задействаха сирените за въздушна тревога, отбелязва Ройтерс. 

Междувременно "Хизбула" разпространи изявление, в което твърди, че е атакувала с дрон израелски военни бази северно от град Акра. Досега "Хизбула" не беше атакувала обект, разположен толкова навътре в израелска територия.  

Вчера от Ливан бяха изстреляни повече от 30 ракети срещу Израел. Ден по-рано "Хизбула" заяви, че е свалила израелски дрон, който е изпълнявал бойна мисия в Южен Ливан.