Само за няколко месеца италианският град Бергамо напълно промени облика си – от шумен и преизпълнен с живот, днес той е с траурно изражение. Шумните италианци, които се смееха с цяло гърло и пиеха вино по всяко време на денонощието  са затворени в домовете си и са белязани със световната пандемия COVID-19. 

В края на месец септември аз успях да усетя именно тази весела и оживена страна на града.  Отседнах за няколко дни в Бергамо, като използвах града за отправна точка за цяла Ломбардия. Изборът ми беше по-скоро заради ниските цени, отколкото заради забележителностите на градчето. Оказа се, че не съм права. Още с пристигането бях очарована от Бергамо. В града се усеща италианския дух, който се е позагубил по-пълните с туристи места.

 В Бергамо определено има какво да видиш и какво да усетиш. Това, което ми направи най-силно впечатление беше безгрижието, което се носеше по улиците. Заведенията бяха постоянно пълни, без значение кое време на деня е. Разговорите бяха шумни, смехът също. Спираш да чуваш събеседника си, но не заради силна музика, а заради смеха, който е около теб. Просто ти показват как трябва да живееш – кафе и кроасан преди работа и вино с приятели след това. Към днешна дата градът е огласяван единствено от линейки. А хората са забързани към супермаркета или аптеката и вече не са нито толкова безгрижни, нито толкова весели. За това каква е ситуацията в Бергамо за TrafficNews.bg разказа италианката Лаура Норманно, която живее и работи в града. Нашите въпроси предизвикаха болка в Лаура, но въпреки това тя отговори на всеки един от тях, за да накара българите да разберат, че коронавирусът не трябва да се подценява.

Каква е ситуация в Бергамо? Какви мерки са предприети срещу инфекцията?

Ситуацията в Бергамо е много сериозна. Стотици заразени и десетки смъртни случаи на ден. Местният вестник, който обикновено има 1 или 2 страници с некролози, в наши дни има 11 или 12. Всички търговски и производствени дейности са прекратени, с изключение на тези, които са от първа необходимост. Ние, гражданите, можем да излезем само за стоки от първа необходимост (закупуване на храна) или да отидем в аптеката. Улиците са предимно пусти и постоянно се чуват линейки, които превозват най-тежко болните хора до болницата.

Колко време сте в изолация и колко дълго мислите, че ще продължи?

Първите предприети действия бяха затварянето на училищата и повечето обществени места на 24 февруари, но очевидно това не беше достатъчно и броят на заразените нарасна тревожно. На 8 март влезнаха в сила ограниченията за напускане на дома и вече от няколко дни всички производствени дейности са затворени, с изключение на основните потребности. Истината е, че не можем да знаем кога ще свърши; в момента насрочената дата е 3 април, но със сигурност ще продължи още. Вероятно учениците няма да се върнат на училище за тази година и онлайн преподаването ще продължи.

Каква е реакцията на италианската държавата? Доволни ли сте от предприетите мерки или бяха забавени?

Държавата се опита да реагира по разумен начин. В началото имаше много притеснения относно икономическо въздействие на мерките, особено на затварянето на производствените дейности. Държавата предприема и невероятни мерки за оказване на подкрепа на хората, които не могат да работят от домовете си, тоест по-голямата част от хората. Ограничителните мерки трябваше да бъдат предприети по-рано, но честно казано, не беше възможно да се предвиди, че ситуацията толкова ще се влоши. Чувството е да си във война и да не знаеш дали изобщо ще се върнеш към нормалния си начин на живот.

Пренебрегна ли италианският народ опасността?

Вероятно да, но наистина никой не би могъл да си представи, че ще стигне до това. От първите няколко седмици (до най-ограничителните мерки) хората се опитаха да живеят максимално нормален живот. Сега знаем, че сгрешихме, но заразата се разнесе и вече е късно.

Имате ли всички необходими консумативи? Как купувате храна и лекарства? Има ли недостиг на стоки в магазините?

В момента да, можете да намерите всичко. В магазините няма недостиг, поне засега.

Има ли достатъчно маски и предпазни средства в аптеките?

Единственото нещо, което е много трудно да се намери са защитните маски, ръкавиците и термометрите. Много хора се презапасиха в началото и сега почти е невъзможно да се намерят.

Успявате ли да работите от вкъщи?

Работя в мултинационална компания. До закриването на производството работех от вкъщи, както всички служители на компанията. Трябва да кажа, че са успели да създадат система, която работи много добре за всички. За съжаление, тъй като фабриките също се затвориха, ние също спряхме.

Как всичко това ще се отрази на икономиката на Италия?

За съжаление, въздействието ще бъде пагубно. За всички сфери, включително и туризмът, който е основен сектор за Италия. Очакват ни много трудни моменти.

Спазват ли италианците наложените мерки за безопасност, недоволни ли са от положението?

Някои да, но като цяло хората спазват ограниченията. Поне тук, в Бергамо, където сме силно засегнати  и практически всеки е имал поне един смъртен случай в семейството или сред приятелите. Не е лесно да се живее затворен вкъщи, да не може да излезе по някаква причина, но това е единственият начин и хората разбират това.

Как властите следят за спазването на мерките?

Полицията непрекъснато проверява дали се спазват правилата, защото единственият начин да се спре заразяването е да се избегне контакт. Има много тежки наказателни и икономически санкции за тези, които не спазват ограниченията.

Мислите ли, че през тази година отново ще има туристи в района?

Не мисля. За съжаление, ще отнеме повече време, за да се върнат туристите.

Как си обяснявате, че Италия беше първата държава в Европа, която е толкова силно засегната от коронавируса?

Всички се питаме за това. Едната хипотеза е, че имаме силни икономически връзки с Китай. Съответно постоянно се пътува напред-назад между двете страни, но това се отнася и за други страни, които работят с Китай. Истината е, че ние не знаем.

Как хората ще се върнат към нормалното си ежедневие след премахването на карантината?

Не мисля, че ще е лесно, защото карантината ще продължи дълго. След това ще трябва да бъдем постоянно нащрек. Изолацията оказва тежко психологическо въздействие върху хората.

Какво бихте посъветвали българите, които пренебрегват извънредните мерки в България?

Този вирус е като убиец, който броди по улиците, удряйки произволно хора. Никой не е в безопасност. Жизненоважно е да спазваме ограниченията и правилата, които са ни наложени, дори и никой да не обича да живее така. Трябва да останете у дома и да избягвате контакт, това е всичко, което можете да направите. Трябва да бъдете отговорни за себе си, за другите и за националната здравна система, която не може да се справи с безкраен брой случаи.

Водещата снимка е направена от прозореца на Лаура. Улицата е централна и попдинцип е една от най-оживените в града, но не и сега...

А ето и малко снимки от слънчевото Бергамо през септември, когато още не подозираше какво го очаква: