Белгия въведе забрана на използването на мобилни телефони в училище. Във френскоезичната част на страната и в Брюксел забраната важи и за началните училища, и за гимназиите. Във Фландрия засега без телефони са само най-малките ученици.

Едно от първите неща, които новото правителство във Валония направи, беше да забрани телефоните в училище от новата учебна година.

Целта е по-добра концентрация и по-здравословна учебна среща. За някои ученици от средните училища забраната е твърде строга.

"Това е прекалено. Разбирам, че нашето поколение е много ориентирано към мобилните телефони, но решението е малко радикално", коментира ученик в Шарлероа.

Според властите обаче забраната носи и други предимства: връщане към истинско социално общуване, предотвратяване на кибертормоза в училище и намаляване на заседналия начин на живот. Голяма част от учениците са съгласни с решението.

"Ако ни беше позволено да използваме телефоните си, нямаше да можем истински да се концентрираме наистина, щеше да настане пълна бъркотия", заяви ученичка в Шарлероа за БНТ.

"В час е по-добре да няма мобилни телефони, защото учениците не знаят как да се контролират", смята друга ученичка в Шарлероа.

"Така ще си говориш повече с останалите, ще си по-социален. Телефонът всъщност е като отрова, в един момент се пристрастяваш", добави ученик в Шарлероа.

Място за мобилни телефони в белгийските училища все още има - в часовете по медийно образование или технологии, както и при здравословни проблеми.

"Учителят може да разреши използването на телефони по педагогически причини, за събиране на определена информация или по време на екскурзия. Изключения има в случаи на здравословни проблеми, за ученици с епилепсия или диабет например, които трябва да имат връзка с родителите си. Но общият принцип е без мобилни телефони в училище", каза още Валери Глатини, министър на образованието в Брюксел.

Не само Белгия, но и други държави като Нидерландия, Франция, Италия и Испания вече са забранили или въвели ограничения на използването на мобилни телефони в училище.