Хиляди кубинци се присъединиха към най-големите протести от десетилетия срещу комунистическото правителство на острова. Кубинците са разгневени от срива на икономиката, както и от ограниченията на гражданските свободи и управлението на властите по отношение на пандемията. Те излязоха в няколко града, включително столицата Хавана, с викове: "Долу диктатурата!".

Протестиращите настояваха за по-бърза програма за ваксинация срещу коронавирус, след като Куба отчете рекорд от близо 7000 новозаразени на дневна база и 47 смъртни случая в неделя.

Снимки в социалните медии показаха, че изглежда, че силите за сигурност задържат и бият някои от протестиращите.

Миналата година контролираната до голяма степен държавна икономика в Куба се сви с 11%, което е най-лошият спад от почти три десетилетия. Тя беше силно засегната от пандемията и санкциите на САЩ.

Хиляди проправителствени поддръжници също излязоха на улиците, след като президентът призова да защитят революцията - визирайки въстанието от 1959 г., което въведе десетилетия на комунистическо управление. Президентът Мигел Диас-Канел заяви, че протестите са провокация от наемници, поставено от САЩ за дестабилизиране на страната.

"Заповедта за борба е дадена. На улицата, революционери!" каза той в обръщение по телевизията.

Най-добрият американски дипломат за Латинска Америка Джули Чунг написа в Туитър: "Ние сме дълбоко загрижени от „призивите за бой“ в Куба. Ние отстояваме правото на кубинския народ за мирни събрания. Призоваваме за спокойствие и осъждаме всяко насилие".