Ивицата Газа може да се сблъска с проблеми, свързани с продоволствена несигурност, недохранване и смъртност, в рамките на шест седмици, заяви днес представител на Световната програма по прехраната, цитиран от Ройтерс.

„С всеки изминал ден се приближаваме до гладуването“, заяви Джанкарло Чири, директор на Световната продоволствена програма в Женева. „Има основателни доказателства, че и трите прага на глада - продоволствена несигурност, недохранване и смъртност - ще бъдат преминати през следващите шест седмици“, каза той.

В подкрепен от ООН доклад, публикуван през март, се казва, че гладът е неизбежен и вероятно ще настъпи до май в северната част на Газа, а до юли може да се разпространи в целия анклав. Официален представител на САЩ заяви вчера, че рискът от глад в Газа, особено в северната ѝ част, е много висок.

Чири говори при представянето на доклад на Глобалната мрежа срещу продоволствените кризи - обединение на хуманитарни организации и организации за развитие, включващо агенции на ООН, Световната банка, Европейския съюз и САЩ.

В доклада си организацията определя перспективите за Близкия изток и Африка за 2024 г. като изключително тревожни заради войната в Газа и ограничения достъп на хуманитарните организациите, както и поради риска конфликтът да се разпространи в други части на региона.

"Що се отнася до Газа, конфликтът затруднява, а понякога прави невъзможно достигането до засегнатите хора", заяви Чири. "Трябва да увеличим значително помощта си... Но при сегашните условия се опасявам, че ситуацията ще се влоши още повече", добави той.

Организацията на обединените нации отдавна се оплаква от пречките при доставката и разпределянето на помощта в Газа през шестте месеца, откакто Израел започна въздушна и сухопътна офанзива срещу управляващата в Газа радикална групировка "Хамас".

Израел отрича да възпрепятства доставките на хуманитарна помощ и обвинява агенциите за помощ за неефективността на разпределението.

Военната офанзива на Израел превърна голяма част от територията с население от 2,3 милиона души в пустош, а хуманитарната криза се задълбочава от 7 октомври, когато "Хамас" извърши нападение срещу Израел.

Чири заяви, че единственият начин да се избегне гладът в Газа е да се осигурят незабавни и ежедневни доставки на хранителни продукти.

"Те разпродават имуществото си, за да си купят храна. През повечето време те са без средства за препитание", каза той. "И очевидно някои от тях умират от глад", добави ръководителят на Световната програма по храната.