Европейският съюз взе решение за налагане на нови санкции срещу Иран, насочени срещу производителите на дронове и ракети.

Това обяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Решението идва след безпрецедентната иранска атака срещу Израел в нощта срещу 14 април в отговор на удар, приписван на Израел, срещу иранската дипломатическа мисия в Дамаск на 1 април. В комюнике евролидерите призовават всички страни в региона към сдържаност, за да се избегне ескалация на напрежението. Днес продължава срещата на върха в Брюксел. Войната в Газа и отношенията между ЕС и Турция са в дневния ред на евролидерите. България е представена на срещата от служебния премиер Димитър Главчев.

"Осъждаме атаката, извършена от Иран спрямо Израел. Решихме да наложим санкции спрямо Иран. Искаме да отправим ясно послание. Желанието ни е да направим всичко по силите си за защита на цивилните граждани. Всеки живот е от значение. Призоваваме за безусловно освобождаване на всички заложници. Призоваваме за незабавно прекратяване на огъня", заяви Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.