Ядрени специалисти ще сверят Часовника на Страшния съд във вторник спрямо преценката им доколко човечеството е близо до самоунищожение през 2023 г. заради екзистенциални заплахи като ядрена война и климатични промени, съобщи Ройтерс.  Часовникът на Страшния съд е символичен часовник, който показва колко близо краят на света. Полунощ бележи теоретичният момент на унищожение.

Апокалиптични заплахи могат да възникнат от политическо напрежение, оръжия, технологии, климатични промени и дори от пандемична болест. Стрелките на часовника се приближават или отдалечават от полунощ въз основа на прочита на учените на екзистенциалните заплахи в определен момент.

Неправителствената организация "Бюлетин на атомните учени", базирана в Чикаго, сверява всяка година часовника спрямо информация за катастрофални рискове за планетата и човечеството и показва "времето" на сайта си. Бордът от учени и експерти в областта на ядрените технологии и науките за климата, сред които и тринадесет Нобелови лауреати, обсъждат световните събития и определят къде да разположат стрелките на часовника всяка година.

Часовникът е създаден през 1947 г. от група атомни физици, сред които и Алберт Айнщайн, работили върху Проекта "Манхатън" за разработване на първите ядрени оръжия по време на Втората световна война.