Най-младият от тримата заподозрени, издирвани от френската полиция за кървавия атентат срещу в. „Шарли ебдо“ – 18-годишният Хамид Мурад, се предаде на полицията, съобщи Франс прес.

Мурад обаче може би има алиби,съобщи френската телевизия „и-Теле“. Според телевизията младежът се е предал, именно за да заяви, че е невинен. Негови приятели твърдят, че в момента на атентата той се е намирал в училището си. 

Останали двама – братята Саид Куаши (на 34 години) и Шериф Куаши (32 г.) – продължават да се издирват. Двамата са от алжирски произход, но са родени в Париж и са френски граждани. Родителите им също са с френски паспорти.

Полицията публикува снимките на двамата, търсейки съдействие от очевидци, но предупреди, че те са въоръжени и опасни. 

Същевременно за издирването им в град Реймс беше изпратена тежковъоръжена полицейска спецчаст. Според запознат източник тази нощ са били задържани за разпит няколко души от обкръжението на братята, които може да с а свързани с йеменска терористична мрежа.  

Шериф е известен на антитерористичните служби джихадист, уточнява АФП. Той е бил осъден през 2008 г. за тероризъм, обвинен, че е изпращал бойци в Ирак. Тогава получил присъда от 18 месеца затвор, припомня АП. 

Франция повиши равнището на терористична заплаха до максимална степен и разположи над 800 допълнителни войници да охраняват офисите на медии, религиозни обекти, транспорта и други уязвими места. 

В Елисейския дворец днес е свикано извънредно съвещание на президента Франсоа Оланд с ръководителите на ключовите силови ведомства. 

Страната обяви тридневен траур.

 

TrafficNews.bg