Бавария купува 2,5 милиона дози на Спутник V

Тя е първата германска провинция, направила такава поръчка

07.04.2021 22:15 1360 2
Бавария купува 2,5 милиона дози на Спутник V

Германската провинция Бавария сключи предварителен договор за закупуване в най-скоро време на 2,5 милиона дози от руската ваксина срещу КОВИД-19 Спутник V, предадоха Франс прес. Това ще стане при условиe, че европейският здравен регулатор я одобри за използване в ЕС, уточни баварският премиер Маркус Зьодер. Тогава германската провинция ще получи договорените дози до юни.

Преговорите са били водени с фармацевтична компания в Илертисен. Фирмата Р-Фарм Германия, филиал на руския гигант за производство на медикаменти Р-Фарм, притежава производствена линия в този баварски град и е в позиция да произвежда и руската ваксина, според няколко германски медии. Миналия месец Зьодер призова Европейската агенция по лекарствата да ускори процедурата по одобряване на руската ваксина.

Бавария е първата германска провинция, направила такава поръчка. Това стана в момент, когато ваксинационната кампания напредва бавно в цялата страна заради проблеми с логистиката и броя на наличните дози, отбелязва АФП. ЕМА в момента прави преглед на Спутник V с цел евентуалното й одобряване за употреба в ЕС. Очаква се експерти на агенцията да пътуват до Русия този месец, за да наблюдават производството и съхраняването на ваксината, отбелязва ДПА.

 

Изпрати новина