"Ситуацията малко се успокои, но беше страшно. Около 4 ч. сутринта местно време се усети силен трус, който продължи около 30 секунди. Тези секунди бяха наистина дълги. Всички хора излязоха навън", разказа пред bTV Раки Бело, наш сънародник, който живее в Тирана.

Служителите на българското посолство в Тирана прозвъняват българите в Албания след силното земетресение. Засега няма данни за пострадали български граждани. В мисията ни не са постъпвали сигнали за бедстващи наши сънародници.

Албанският премиер Еди Рама в първата си реакция на мощното земетресение, което удари страната, пък каза, че това е драматичен момент, но заедно ще се справят с него. „Това е драматичен момент, трябва да запазим спокойствие, да бъдем рамо до рамо и да се справим със ситуацията заедно. Ще направим всичко възможно да преодолеем тази ситуация с нашите големи приятели. Смелост! Търпение! Солидарност“, написа Рама във Фейсбук.

Вече стана ясно, че има и жертви, така че Рама добави, че цялата страна е на крака.

„Силното земетресение доведе до сериозни последици и за съжаление загубихме животи. Всички държавни структури функционират от първите моменти след земетресението. Интензивна работа се извършва на няколко фатални места в Дуръс и Туман, за да се спаси всеки възможен живот“, каза Рама, който е в Дуръс от ранната утрин. Според Албанския сеизмологичен институт са регистрирани повече от 100 тремора за четиричасов период.

Още една жертва на труса в Албания, загиналите вече са четиримаЕдин е загинал, след като в паниката си е скочил през прозореца на сградата

Силен трус разтресе АлбанияЗеметресението е усетено и в Гърция