Технологичният гигант Apple вече ще предоставя възможност на европейските потребители да получават парите си обратно в 14-дневен срок след покупката на приложения, дигитални книги и музика от онлайн магазините на компанията, предаде EU Observer.

Новото условие хармонизира политиката на компанията с европейското законодателство по отношение на правата на потребителите и е в сила за продуктите на App Store, Mac App Store, iTunes Store и iBooks.

Потребителите, които си купуват продукти от онлайн магазините на компанията, ще имат двуседмичен срок, през който да решат дали са доволни от покупката. Само дигиталните ваучери за подарък не са включени в новата политика.

Условието е валидно и за пазара на Норвегия, която не е член на Общността, но няма да работи на територията на САЩ и Канада.

През юни 2014 влезе в сила европейската Директива за правата на потребителите, според която потребителите трябва да имат възможност да върнат стоки, закупени по интернет, по пощата и по телефона, в срок от 14 дни от момента на получаването.

След като законът беше одобрен, разработчиците на онлайн приложения и предприемачите изразиха опасения от загуби заради "гратисчийство". 14-дневният срок дава възможност на потребителите да използват приложенията за конкретна цел и да искат обратно парите си, щом вече не са им необходими. Онлайн търговията с книги също може да бъде "измамена" от клиенти, които могат да прочетат закупена книга за две седмици и след това да я върнат.

От друга страна, новата възможност би могла да насърчи колебливите потребители да пазаруват повече, знаеки, че имат гаранция, ако не са доволни от покупката.  

TrafficNews.bg